Drag Queen MakeUp

by Diana Ionescu

Expresia Drag Queen provine de la verbul “to drag”, cuvânt englezesc pentru to dress, dressing as a girl. Primele travestiuri se regăseau pe vremea lui Shakespeare când femeilor li se interzicea să joace în piesele de teatru, iar rolurile de femei erau preluate doar de bărbați. Aceștia se costumau în femei și purtau peruci și machiaj feminin.

În prezent, marile publicații au promovat și îmbrățișat aceste transformări, iar seriale precum Pose au făcut din valul acesta de travestit, inițial un stil al unei subculturi și comunități puțin cunoscute, un stil popular, mediatizat și apreciat de industria de beauty și de entertainment.

Pose este un serial american de televiziune, genul dramă, care are în centrul atenției comunitatea LGBTQ afro-americană și latină din orașul New York și provocările specifice scenei ballroom din anii 80 și anii 90. Personajele sunt dasatori și modele care concurează pentru trofee și recunoaștere în această lume underground și care se susțin reciproc într-o rețea de familii numite Case.

Datorită promovării masive din ultimii ani, miss Fame este și fashion model devenit ICON pentru reviste preum Vogue și există numeroase materiale video cu transformări foarte detaliate, de la makeup până la coafura și outfit, pentru un look final sofisticat.

Drag Queen este un mod de exprimare, nu neapărat un look destinat doar pieselor de teatru. Există show-uri speciale susținute doar de Drag Queens și cluburi cu tradiție pentru acest tip de entertainment, cum ar fi Madame Jojo’s din Soho, Londra. Fiecare ilustrează un personaj, nu neapărat inspirat de o celebritate feminină, ci mai degrabă unul care ia naștere din caracterul, personalitatea și atitudinea pusă în scenă de queen.

Totodată, stilul Drag Queen a devenit un trend puternic și foarte rapid o inspirație chiar pentru machiajul purtabil, deși acesta este mai degrabă un machiaj de scenă, destinat unui tip de lumină puternică, de scenă. Câteva personaje cunoscute care vă pot ghida în demersul contruirii de personaje, mai ales dacă sunteți nou ajunși pe acest tărâm sunt Miss Fame, Is She Hungry, Ru Paul din emisiunea Drag Race, Kim Chi, Violet Chachki.

Fascinant mi se pare acest alter ego creat de multe ori chiar de performer. El își gândește inclusiv stilul de machiaj și direcția artistică. Trăsăturile feminine sunt duse la extrem, caricaturizate, exagerate, în funcție de personalitatea și atitudinea pe care performerul o pune în scenă.

Instagram look – acel stil de machiaj perfect finisat, cu contour și highlight la o intensitate mare, sprancenele ascendente perfect conturate, celebrul cut-crease și linia de tuș care îți transformă forma ochiului într-una ridicată și alungită a fost inspirat de machiajul travesti flamboiant.


Drag Queen Makeup Course at Diana Ionescu MakeUp Studio
Credit video: Uanna Dumitrescu

Drag Queens sunt probabil dovada supremă a puterii transformaționale a machiajului. Pentru că metodele tradiționale nu sunt suficiente întodeauna, cursulDrag Queen Make-up/ Personaj a fost conceput special pentru ca toți viitorii absolvenți ai DIMS să fie formați într-un mod multilateral și să facă față oricărei situații creative. Astfel, tehnicile speciale în acuarelă și creion nu vor mai fi un secret pentru nimeni. Punând accentul pe sprâncene și buze prin diferite moduri de conturare și volum, vom realiza cel mai concentrat, dar și distractiv machiaj: machiajul complex transformațional.

Mulțumim pentru fotografii și video: Uanna Dumitrescu

Alte postari

Leave a Comment