Tot ce trebuie să știi despre protecția solară

by Diana Ionescu

Soarele poate fi un prieten adevărat, o sursă de inspirație, un motiv de bucurie. În același timp poate fi și un factor nociv și hotărâtor în îmbătrânirea pielii în urma expunerii noastre fără a folosi protecție solară. De multe ori protecția solară ni se pare un subiect care creează confuzie, cu termeni, cifre și concepte mai mult sau mai puțin clare. În cele ce urmează, vă voi prezenta niște informații care să vină în întâmpinarea neclarităților legate de cum ne raportăm la razele solare când vrem să oferim protecție maximă pielii noastre.

Razele UV sunt de fapt radiații electromagnetice ale soarelui, iar expunerea noastră prelungită la ele are efecte dăunătoare asupra pielii. Razele UV cuprind razele UVA, UVB și UVC, însă razele UVC sunt blocate, din fericire, de stratul de ozon. Razele UVB sunt parțial filtrate iar cele UVA sunt de neoprit – cel puțin dacă nu folosim creme care să le țină la distanță. 95% din razele UV sunt razele UVA care pătrund adânc în piele scăzând nivelul elastinei și al colagenului, cauzând direct procesul de foto îmbătrânire prematură a pielii. La rândul lor, radiațiile UVB ating stratul exterior al pielii numit epidermă. Acestea stimulează bronzul, însă, în cazul unei expuneri îndelungate, pot provoca arsuri solare.

Daca îmbrăcămintea poate oferi o minimă protecție importiva razelor UV, fața e singura parte a pielii care este expusă direct razelor solare tot timpul anului. Deși o putem proteja cu pălării, ochelari de soare, cel mai important este să folosim creme cu factor de protecție solară denumit SPF (sun protecting factor). Acest termen e întâlnit local și ca FPS – factor de protecție solară.

SPF-ul reprezintă unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecție solară. Valoarea sa numerică este de fapt echivalentul timpului de expunere la soare fără a avea arsuri solare. Întâlnim pe piață creme cu SPF care menționează tipul de protecție împotriva razelor UV – e bine să investești în produse care oferă protecție pentru un spectru larg UVA și UVB și nu doar UVA sau doar UVB.

În funcție de ce protecție preferați și de cât de sensibilă e pielea la soare, poți alege:

  • Protecție scăzută spre medie:  SPF 6 până la SPF 20
  • Protecție medie spre ridicată SPF 20 până la SPF 50
  • Protecție foarte ridicată – peste SPF 50+

Există 2 tipuri de filtre de protecție solară folosite în cosmetice: chimice și minerale. Produsele au filtre minerale constând în dioxid de titan și oxid de zinc. SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este că este de spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Factorul de protecție minerală nu are potențial alergenic și este mai sigur pentru sănătatea ta. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare. Cele mai întâlnite filtre chimice au în componență: avobenzone, oxybenzone și octocrylene.

Totodată, alegerea produselor de care ai nevoie ca să te protejezi împotrivă radiațiilor solare trebuie să țină cont de tipul tău de piele, de sensibilitatea ta la ingredientele folosite, prezența parfumului și dacă produsul respectiv e non comedogenic, hipoalergenic, testat dermatologic.

Produse testate și recomandate pentru vară și restul anotimpurilor pentru față, buze, păr și corp

Anthelios Fluid Invizibil SPF50+, față și ochi, testat alergologic, potrivit pentru toate tipurile de piele, protecție foarte ridicată, SPF 50+

Bioderma Photoderm Bronz Oilspray cu ulei uscat protector SPF 50, e hidratant și menține un luciu atrăgător al pielii.

CeraVe Crema hidratanta de fata SPF 25 pentru ten normal-uscat 52 ml

Neutrogena Ultra Sheerspray de protecție SPF 45, 141 ml, textură lejeră și foarte ușor de aplicat.

Spray cu protecție solară Nivea Sun Kids Protect & Care SPF 50+ – 300 ml

ALTRUIST – Fluid Antioxidant SPF50 (50ML) –

Balsam dermatologic protector pentru buze SPF 30

L’Oréal Professionnel Série Expert Solar Sublime Protection Conditioning Spray – Spray de păr cu protecție UV și Aloe Vera – 125 ml

Clarins Sun Care Oil Mist For Body & Hair UVA/UVB 30

Inovații în protecția solară

Efectele nocive ale razelor UVA și UVB sunt bine documentate și cercetate. Spectrul radiațiilor pe care le emite soarele este complex, iar la ultravioletele deja cunoscute, cercetătorii au adăugat un nou dușman al pielii: razele infraroșii. Acestea sunt invizibile ochiului liber și pătrund mai adânc în piele decât ultravioletele, contribuind la foto îmbătrânire și deteriorarea ADN-ului.

Lancaster se află printre brandurile cu cea mai lungă tradiție în cercetare și dezvoltare de produse pentru protecție solară, introducând, din 2012, tehnologia ‘Anti infrared’. Ulterior, acest complex de ingrediente s-a transformat în ‘Full Light Technology’ acoperind un spectru mai larg: UVA, UVB, Visible Light, Infrared.

Lancaster SUN SPORTCOOLING INVISIBLE MIST SPF30

Filtrele folosite în produsele de protecție solară aveau dezavantajul de a da o textură excesiv de lucioasă și o culoare albicioasă pielii. De asemenea, filmul creat la suprafața epidermei poate fi comedogenic, în special pentru tenul gras sau acneic. Bioderma a creat un produs ce oferă beneficiile SPF ului, fără dezavantajele menționate mai înainte. De asemenea, produsul conține pigment, ce uniformizează textura pielii și poate înlocui fondul de ten pe parcursul zilei.

Bioderma PhotodermM SPF 50+

Alimentație

Protecția poate veni și din interiorul nostru alegând să ne alimentăm corespunzător astfel încât să ne crească rezistența la razele soarelui. Cele mai indicate ingrediente: carotenoizii, vitamina C din fructe și legume și vitamina E, luteina (denumită și filtru solar intern) acizii grași polinesaturați – toate sunt un ajutor de nădejde. Consumați alimente precum gălbenuș de ou, porumb, morcov, roșie, dovlecel, mango, kiwi, struguri, rucola, mazăre, spanac, mărar, pătrunjel, varză.

Riscurile în cazul în care alegem să ne expunem razelor UVA și UVB:

De evitat expunerea la soare între orele 11:00-17:00, reaplicați crema de protecție solară la fiecare 2 ore în cazul expunerii, hidratați-vă constant cu apă pentru a preveni deshidratarea. Nu apelați la saloanele tip solar, expunerea la lumina artificială din aparatele de bronzat sunt nocive pentru piele.

În caz de expunere la lumina solară naturală și artificială (solar)

Printre cele mai întâlnite efecte nocive sunt arsurile solare, fotoîmbătrânirea pielii, hiperpigmentare, fotosensibilizare, inflamații ale țesutului, suprimarea imunității, apariția alunițelor, agravarea afecțiunilor cutanate existente deja (vitiligo, rozacee, lupus etc) până la riscul apariției cancerului de piele (melanom).

Ce poți face în caz de arsuri solare

Folosește creme hidratante cu efect răcoritor (având ingrediene ca mentă, aloe vera și castravete) pentru a calma zona iritată. Administrează antiinflamatoare sau alte unguente pentru a trata inflamația, întotdeauna consultând indicațiile medicului dermatolog.

Articol scris de @vior_ela, absolventă a cursurilor DIMS PRO, make-up artist în Londra.

Susținem cursuri online, intră aici pentru detalii. De asemenea, continuăm înscrierile pentru cursurile acreditate DIMS PRO pentru grupa din august 2020. Pentru mai multe detalii legate de înscrieri la cursurile de make-up DIMS PRO, vă stăm la dispoziție la numerele de telefon:+(40) 747.088.865, +(40) 727.819.950, pe email la contact@dianaionescu.net, sau cu mai multe resurse pe site, la secțiunea blog: https://dimakeupstudio.ro.

Alte postari

Leave a Comment