Cum aleg un curs de make-up?

by Diana Ionescu

Vreau să urmez un curs de make-up. Cum îl aleg?

Pionierii machiajului au fost autodidacți. Nu vom ști probabil niciodată cum se desfășurau lucurile în cadrul primelor școli de machiaj, dar este minunat să ne imaginăm cum ‘make-up artiștii’ Egiptului Antic predau tainele aplicării perfecte a khol-ului, cum artiștii ce puneau în scenă piesele lui Shakespeare experimentau machiajul ‘drag’ sau cum maeștri teatrului japonez kabuki aduceau la viață personaje fascinante, cu ajutorul machiajului kumadori – atât de tulburător încât în prezent una dintre cele mai utilizate pensule de machiaj poartă numele acestui teatru.

Deși arta pictării feței și corpului a fost practicată de către toate triburile și popoarele, abia începând cu anii ’20, odată cu dezvoltarea cinematografiei și fotografiei, meseria de ‘make-up artist’ a căpătat structură, industria produselor de machiaj și beauty urmând trendul.

Astăzi, odată cu invazia informației din media și social media, întrebarea este: de unde învățam să machiem și să ne machiem? Și ea trebuie adresată exact în forma aceasta, pentru că sunt 2 lucruri distincte. În acest sens, găsiți aici 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vreți să urmați cursuri de make-up.

Motivația ta pentru make-up

În funcție de motivație, alegi tipul de curs sau modulul din cadrul unui curs, care ți se potrivește. Dorești să profesezi în domeniu sau vrei să dobândești un set de aptitudini pe care să le folosești în viața personală? Nu lua în calcul ce crezi că știi sau nu să faci, un curs bine ales te va ajuta să te dezvolți în direcția dorită, și, cel mai probabil, chiar mai departe.

Trainerul de make-up

Primul criteriu de selecție este experiența acestuia (a nu se confunda cu notorietatea – doar tutorialele de self-make-up de pe youtube nu conferă nimănui calitatea de make-up artist, cu atât mai puțin de trainer în acest sens). Activitatea profesională trebuie să fie vizibilă și ușor de găsit (portofoliu on-line, facebook, instagram, site personal, editoriale, campanii, videoclipuri, film, teatru etc.). Astfel, ai garanția că mare parte din informația transmisă în cadrul cursului va fi originală și provine din practica trainerului. Articole pe Google știm cu toții să căutăm, nu-i așa?

Puteți verifica și feedback-ul pe care absolvenții cursurilor îl dau pe rețelele de socializare, precum și eventuala activitate profesională a acestora, dacă este posibil.

Programa: relevanță și diversitate 

Ce înțelegem prin relevanță? Trebuie să decizi dacă modul în care este structurată, prezentată și livrată informația este în concordanță cu ceea ce îți dorești să înveți la cursul respectiv și, mai mult, cu ceea ce vei putea să faci concret după absolvirea cursului – să nu uităm că machiajul și meseria de make-up artist presupun foarte multă practică aplicată pe o bază teoretică.

La capitolul diversitate, un curs făcut temeinic trebuie să înceapă cu o bază teoretică solidă (reguli de igienă, noțiuni despre kit-ul de machiaj, teoria culorilor, proporții și corecții ale feței, noțiuni de skincare, tehnici de machiaj specifice, informații ce țin de inspirație corelate cu zona de artă, fashion, lifestyle al diferitelor epoci etc.) și să continue cu muuuuultă practică aplicată pe noțiunile de mai sus care să vă încurajeze creativitatea.

Raportul calitate – preț

E o vorba românească: ‘de câți bani, atâta peste’ ; se aplică perfect și în ceea ce privește cursurile de machiaj. Cu alte cuvinte, dacă singurul criteriu de selecție este costul redus, cel mai probabil, și aptitudinile și informațiile cu care rămâi după, vor fi la fel de reduse. Înainte de a decide cui dai banii, cântărește foarte bine ce primești de banii respectivi. Indiferent dacă îți dorești un curs de self-make-up sau o diplomă de make-up artist, ideal ar fi să investești într-o școală bună, cu un trainer experimentat și bun didact, pentru că altfel vei constata că rămâi cu niște lacune sau, și mai rău, simți nevoia să urmezi un alt curs, cap-coadă.

Produsele folosite

Acestea trebuie să fie fără îndoială de foarte bună calitate și foarte diversificate. Unul dintre motivele pentru care trebuie să alegi un curs de make-up susținut de un trainer cu experiență este garanția selecției produselor cu care vei lucra. Și asta este esențial. Descoperi astfel potențialul real al fiecărui produs în parte, moduri creative și alternative în care poate fi utilizat, precum și produse noi sau neconvenționale, de care nu știai sau care nu îți sunt la îndemână. Mixul ideal de produse cuprinde obligatoriu game profesionale, gamă extinsă de culori dar și texturi aparte, pentru efecte special, accesorii etc. Atenție, prețul produselor nu este întotdeauna relevant, cruciale sunt calitatea și diversitatea, după cum menționam mai sus.

Sala de curs

Spațiul în care se desfășoară cursul este foarte important. Lumina joacă un rol crucial, nu poți învăța să machiezi corect fără o lumina potrivită. Aceasta ar trebui să fie neutră, clară, iar corpurile de iluminat să fie simetric dispuse în jurul oglinzilor de la posturile de lucru.

De asemenea, trebuie ca în sala de curs să fie un ambient plăcut, curățenie, posturi de lucru practice, cu scaune înalte, astfel încât să ai o poziție confortabilă în timp ce machiezi. Ar trebui să ai la dispoziție consumabile (dischete demachiante, produse de skincare, bețișoare de vată, periuțe de unică folosință pentru mascara etc.). O garanție a profesionalismului sunt și accesoriile de iluminat pentru poze sau demonstrații.

Facilități foto sau portofoliu

O școală de machiaj ar trebui să poată pune la dispoziție serviciile unui fotograf profesionist, astfel încât cursanții să își poată întocmi un portofoliu.

Diploma

Toate cursurile de machiaj îți oferă o diplomă de absolvire, dar nu toate diplomele au valoare de certificare profesională. Aceasta se poate obține doar de la o școală care are atestare în acest sens. În vederea obținerii ei, examenul final este susținut în fața unei comisii de la Autoritatea Națională de Calificare. Informează-te în legătură cu aceste detalii, înainte de a te înscrie la un curs de machiaj.

Orarul cursurilor

Înainte de a-ți lua angajamentul înscrierii, asigură-te că orarul cursurilor se potrivește cu programul tău.

Perfecționare

Felicitări! Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că toate etapele de mai sus au mers strună. Acum ce urmează? În principiu, practică și iar practică. Un trainer dedicat și pasionat cu siguranță va organiza și master-class-uri periodice, deci ideal ar fi să rămâi în contact cu școala de make-up și după absolvire sau să urmărești activitatea acesteia și să te înscrii la sesiunile punctuale care te atrag.

Articol semnat de Gabriela Păun.

Alte postari

1 comment

Examenul Diana Ionescu Make-Up Studio – Diana Ionescu Make-Up Studio February 4, 2020 - 3:34 pm

[…] Cum aleg un curs de make-up? […]

Reply

Leave a Comment